2019-12-15 13:41:37• hírek • Szatmár.ro

Hét romániai megye nem élt a digitalizációt elősegítő támogatás lehetőségével

Olyan korszakban élünk, amelyben a hihetetlen sebességgel történő technológiai fejlődés nagyban befolyásolja a gazdaságot és a társadalmat is, a digitális jártasság pedig a mindennapi boldogulás és a társadalmi részvétel egyik alapvető feltétele lett.

Annak érdekében, hogy összehasonlíthatóvá váljék a tagállamok digitális fejlettsége, az Európai Unió megalkotta a Digitális Gazdaság és Társadalom Indexet, azaz a DESI indexszámot. Az indexszám megállapításához öt faktort vesznek figyelembe. Az első szempont a hálózati összekapcsoltság, mely a vezetékes- és mobilinternet elterjedtségére és árára vonatkozik. A második a humán tőke, mely az internethasználók és szakemberek számára, illetve a digitális készségek szintjére vonatkozik. Harmadikként következik az internetes szolgáltatások használata, negyedikként a digitális technológiák integrálása (pl. vállalkozások digitalizálása és e-kereskedelem), utolsó szempontként pedig a digitális közszolgáltatásokat, azaz a kormányzás, a közigazgatás és az egészségügy digitalizálását vizsgálják meg.


Noha a Romániában mért internetes szolgálatatások használatának aránya konvergál az EU-s átlaghoz, a közszolgáltatások terén az ország még mindig nem tud lépést tartani az unióval. Mi több, a digitális készségek szempontjából sincs minek örvendenünk, hiszen az utóbbi két évben a Románia és az EU-s átlag közötti szakadék csak tovább mélyült – idézi dr. Andreea Pault, egy, a témában íródott átfogó tanulmány koordinátorát a financialintelligence.ro gazdasági portál. A portál által közzétett elemzésből az is kiderül, hogy Románia lakosságának mindössze csak 10 százaléka mondhatja el magáról, hogy digitális jártassága magasabb az alapszintűnél, ezzel pedig uniós viszonylatban sajnos utolsó helyen állunk.


A Versenyképességi Operatív Program (POC) 2014-2020 épp ezen hátrányok leküzdésére jött létre. A digitalizáció fejlesztését elősegítő támogatást lehívó megyék toplistáját Ilfov, Bukarest és Kolozsvár vezetik. Ilfov egészen pontosan 418,30 milliót, Bukarest 299,39 milliót, Kolozsvár 133,17 milliót hívott le a POC adta lehetőséget kihasználva. További 10 megye 10 és 100 millió lejnyi finanszírozást szerzett, 22 megye 10 millió lej alatti összeget hívott le, 7 megye – Botosani, Hunyad, Mehedinti, Szilágy, Bákó, Krassó-Szörény és Szatmár megye – azonban egyetlen lejt sem nyert e célra – derül ki az INACO tanulmányából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: